EU podpoří projekt za 2,2 milionu EUR na podporu rostlinné stravy

Evropská unie prostřednictvím programu EIT Food Impact Funding Framework podpoří částkou 2,2 milionu EUR nový evropský projekt ISAAP (Innovative Strategies to Accelerate Adoption and Consumption of Plant-Based Food). Ten bude od září 2025 do srpna 2027 podporovat zdravější a udržitelnější stravování napříč Evropou. Českou republiku zastupují dvě organizace – ProVeg Česko a cateringová firma Catering Zdravě.

„Naší prací v Česku je vytvářet více příležitostí pro rostlinná jídla ve spolupráci s cateringovými firmami, tvůrci a tvůrkyněmi politik i inovátory. Přechod k udržitelnému potravinovému systému může uspět jen tehdy, pokud budou průmysl, farmářstvo, politici a političky a občanská společnost postupovat ruku v ruce,“ vysvětluje Martin Ranninger, spoluředitel ProVeg Česko. „Díky projektu ISAAP se můžeme učit od ostatních, sdílet osvědčené postupy a společně zpřístupnit udržitelné stravování širší veřejnosti.“

Projekt na podporu rostlinné stravy

Projekt se inspiruje úspěšným dánským národním akčním plánem pro podporu rostlinné stravy a jeho ambicí je vytvořit podobné strategie i v dalších zemích EU, konkrétně v Portugalsku a v České republice.

Podle Michala Horáka, zakladatele Catering Zdravě, je projekt šancí uvádět udržitelnost do praxe: „Do projektu EIT Food jsme vstoupili proto, že jejich cíle přesně korespondují s vizí Catering Zdravě. Partnerství nám otevírá přístup k nástrojům a expertům, díky nimž můžeme rychleji snižovat plýtvání a zavádět konkrétní zlepšení v provozu. Nejde nám o PR — chceme měřitelný dopad pro farmáře, hosty i planetu.“

Projekt přispívá k naplňování širších cílů Evropské unie v oblasti klimatu, zdraví a udržitelného zemědělství – od Zelené dohody pro Evropu přes strategii Vizi pro zemědělství a potraviny až po závazky v oblasti veřejného zdraví. Rostlinná strava totiž nejen snižuje emise skleníkových plynů a spotřebu zdrojů, ale zároveň může podporovat ke zdravějšímu životnímu stylu a prevenci civilizačních onemocnění. V kontextu rostoucí potřeby potravinové bezpečnosti a odolnosti evropských zemí se tak ISAAP stává důležitým krokem k udržitelnější budoucnosti pro celou EU.

Mezinárodní kontext

Kromě českých partnerů jsou do projektu zapojeny organizace z Portugalska a Dánska. Mezi ně patří ProVeg Portugal (Portugalsko), Confederação dos Agricultores de Portugal – CAP (Portugalsko), CERPRO SA (Portugalsko), Universidade Católica Portuguesa – UCP (Portugalsko) a Dansk Vegetarisk Forening – DVF (Dánsko). Projekt propojuje země s cílem sdílet zkušenosti, podpořit zemědělce a zemědělkyně při pěstování luštěnin, rozvíjet nové rostlinné produkty a vzdělávat zdravotnický personál.

Zdroj: ProVeg Česko