V barmanské soutěži Metaxa Twelve Cocktail Competition 2025 zvítězil Jan Lukas z českobudějovického Café Datel

Barmanská soutěž Metaxa Twelve Cocktail Competition 2025 zná konečné pořadí, zvítězil Jan Lukas z českobudějovického Café Datel. Vytvořit originální horký koktejl obsahující alespoň 30 mililitrů Metaxy 12* a maximálně osm ingrediencí, a zároveň ho spojit s chytlavým příběhem. Takové bylo zadání letošního ročníku barmanské soutěže Metaxa Twelve Cocktail Competition, kterou v Česku pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov. S požadavkem na tvorbu hot drinku se přitom barmani na soutěžích příliš často nesetkávají, byl to proto úkol do jisté míry nevšední.

Národního finále v pražském Bugsy’s Baru se v pondělí 15. září zúčastnila dvacítka barmanek a barmanů, kteří v termínu zaregistrovali své receptury u organizátorů. „Musím přiznat, že horký drink se ukázal být skutečnou výzvou – ať už při samotném balancování chutě a vůně, tak ve smyslu technických aspektů přípravy. Hodně soutěžících se buď nevešlo do časového limitu, nebo nevychytalo správnou teplotu nápoje. O to zajímavější souboj se ve fantastické atmosféře legendárního Bugsy’s Baru odehrával,“ uvedl k průběhu soutěže Peter Bobula, brand ambassador z pořádající společnosti STOCK Plzeň-Božkov.

Porota ve složení Luboš Rácz (legenda oboru hospitality), Pavel Mandrla (Diageo Reserved World Class ambassador pro Česko) a Maciej Knapik (loňský globální vítěz) nakonec poslala do Atén na světové finále Metaxa Twelve Cocktail Competition Jana Lukase z českobudějovického Café Datel. Ten rozhodce okouzlil koktejlem Balaneion odkazujícím na stejnojmenné antické lázně. Drink obsahuje 3 centilitry Metaxy 12*, 5 centilitrů řeckého horského čaje s tymiánovým medem a 2 centilitry pryskyřicového likéru masticha infuzovaného sušenými rajčaty.

„Vytvořit hot drink byl poměrně oříšek, i když my v kávovém světě s teplotami pracujeme na denní bázi. Klíčové bylo vychytat teplotu, která by odpovídala této koktejlové kategorii, ale zároveň drink nepřepálila a alkohol tak z něj nevyčpěl. Napadaly mě různé cool techniky, při jejichž použití se však nedala kontrolovat teplota podle mých představ. Proto jsem nakonec sáhl po osvědčené konvici s hlídáním teploty a dohříváním,“ popsal Jan Lukas svou cestu ke správně nahřátému koktejlu.

Protože účelem starořeckých lázní Balaneion bylo nechat odpočinout duši, tělu a mysli, zaměřil se Jan Lukas při tvorbě drinku právě na tyto tři aspekty. „Duši jako něco nehmatatelného jsem propojil s historií značky Metaxa jakožto něčím, na co se taktéž nedá sáhnout, i když víme, že to existuje, a helénské kořeny koktejlu jsem ještě podtrhl infuzí likéru řeckými rajčaty. Tělo se pojí přímo s Metaxou, která tvoří tělo mého drinku. Kolem mysli se pak točí řecký horský čaj sideritis dochucený tymiánovým medem a kyselinou vinnou. Historicky se podával právě k uklidnění mysli,“ dodává Jan Lukas, jenž drink servíroval v keramických šálcích zakázkově vyrobených českou designérkou Bisqit. Členitý šálek měl napodobovat hornatou krajinu ostrova Samos, odkud Metaxa pochází.

Na druhém místě skončil Tomáš Gec z karlovarského Becher’s Baru, třetí příčku obsadil loňský vítěz Ondřej Cihlář taktéž z Café Datel v Českých Budějovicích. Všichni finalisté si zapsali body do seriálu Czech Bartenders League o Barmana roku CBA.

Zdroj: CBA